Mensbloggen

Direktlänk till inlägg 17 oktober 2010

Fråga gynekologen

Av mens - 17 oktober 2010 18:37

Foto av gynekologen Lene ChidekelNamn: Lene Chidekel
Yrke: Gynekolog
Arbetsplats: Ungdomsmottagningarna Centrum och Väster, Göteborg

Vad innebär ditt jobb?

– En gynekolog är en läkare som är specialiserad på kvinnans underliv, graviditeter och förlossningar. Till mig kommer unga kvinnor som har besvär som har med underlivet att göra. Ibland händer det att barnmorskan vill att jag ska träffa någon och då kommer tjejen till mig den vägen. Barnmorskan och gynekologen samarbetar ofta på ungdomsmottagningen.
– Om man ska få preventivmedel på recept får man träffa mig om man till exempel äter någon medicin eller själv har någon sjukdom eller om någon i familjen har det. Annars brukar barnmorskan skriva ut preventivmedel.
– Ibland gör jag en gynekologisk undersökning, det innebär att man tittar och känner försiktigt på både utsidan och insidan av underlivet. Men att gå till en gynekolog innebär inte alltid att man gör en undersökning. Om man har mensbesvär behöver man till exempel sällan göra det om man inte själv vill, utan det räcker oftast med att man pratar.

Vad kan man få hjälp med av dig?

– Man kan få hjälp med alla besvär som har med mens att göra som tex sen första mens, utebliven mens, mensvärk, oregelbunden mens och så vidare. Jag kan svara på frågor kring kroppen, bröst, puberteten och utvecklingen. Man kan också komma till mig med frågor om könssjukdomar eller om man är gravid och vill ta reda på hur långt kommen graviditeten är.
– Jag hjälper också till om man har utslag, klåda, sveda eller om det gör ont på något annat sätt i underlivet. Eller om det gör ont när man har sex.

Kan man gå till en gynekolog om man är kille?

– Om man är kille är det bättre att gå till någon som är specialiserad på den manliga kroppen och underlivet. Till exempel till en killmottagning som finns i anslutning till de flesta ungdomsmottagningar. Däremot träffar jag en hel del par som kommer hit för att de har gemensamma frågor.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Allt är enormt roligt! Jag har jobbat som gynekolog på ungdomsmottagning i drygt 20 år och jag blir inte trött på det. Det som är så bra är att vi jobbar i team. Oavsett vad man kommer med för problem till ungdomsmottagningen kan vi hjälpa till och ibland behöver man jobba tillsammans och träffa både gynekolog och psykolog till exempel.
– Det är också väldigt härligt att få göra personer lugna. Många kommer hit och är oroliga men när de går här ifrån har de blivit lugnade.

 
 
Ingen bild

my

9 maj 2011 04:29

Hejsan, jag har haft oskyddat sex men killen har aldrig fått utlösning i mig. Och nu har jag inte fått min mens på 13 dagar, har gjort graviditettest men det var neg. den 20 mars var ny med i en husbrand, och huset brann ner totalt. Detta har vart svårt för mig. Så kanske det gör att mens är sen? Fast har haft mens efter branden... Är orolig.

mens

15 maj 2011 14:46

Om du haft mens efter ert samlag så är du inte gravid. Men jag hoppas du slutar ha oskyddat sex. Det är verkligen jobbigt. Kram

 
Ingen bild

Oroligtjej90

20 juli 2012 14:05

Hej, har en fråga till dig angående min flickvän som har fått diagnosen bakteriell vaginos.
Det drabbar vårt sexliv och även samliv. Hon har regelbunden behandlats för det med dalacin, flagyl m.m Och det återkommer efter varje gång vi har sex.

Jag har inga som helst symptom på det mer än att jag luktar men har alltid gjort det mer eller mindre. Aldrig haft några problem och besökte gyn för ett tag sedan. Allt var ok med mig.

Vad kan jag göra? Står här helt maktlös.

/oroligtjej90

 
Ingen bild

Åsa persson

3 september 2012 23:37

Hej.Ja
g är 20 år idag och är fortfarande oskuld pågrund av att jag skäms att visa min slida för mina blyggläååar är häniga och stora. Jag har läst på internet att man kan prata med en gyn som kan fixa en operation som är kostnadfritt. Detta är väldigt seriöst, har levt med detta i 20 år och de påverkar mig mycke.Hjälp vad kan jag göra? har inte heller råd med 20.000kr

 
Ingen bild

Hjälp

14 januari 2013 15:17

Hej! Har ett problem... Lider av PSO och har därför börjat äta provera för att får regelbunden mens. Kört två ''omgångar'' nu dvs 2 paket och haft ett uppehåll för att se om mensen ordnat sig. Sista omgången togs i augusti och har haft haft mens alla månader (mer eller mindre) sedan dess. Den senaste mensen jag hade var i december, skulle fått mens 1 januari men ingenting har kommit. Har tagit graviditetstest för ca 2 veckor sedan som var negativt. Började äta en ny kur provera 5 januari men har ännu inte fått någon mens. Brukar få mensen 7-8 dagen på kartan av 10 tabletter. Tog alltså den sista tabletten idag... Vad är felet??

 
Ingen bild

Izabell

14 maj 2013 08:32

Hej! Jag slutade med Mina p-piller i februari och fick mens då 8e mars och sedan nästa 9 april men nu har de inte kommit någon ? Vad beror detta på? Gravtest visar negativ och de verkade ju som att Mensen vart relativt regelbunden efter piller

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av mens - 9 juni 2015 23:37

Ett problem med mensen man kan stöta på ibland är att mensen faktiskt LÄCKER på natten. Man vaknar upp av att man nästan badar i mensblodet, lackanet är blodigt, trosorna är blodiga, eventuella sovkläder är blodiga och detta upptäcker du tidigt på mo...

Av mens - 8 juni 2015 22:34

Jag har fått några funderingar kring om man verkligen förlorar oskulden då man börjar med tampong.   Det jag vill börja med att klargöra är att man inte kan stoppa in hur många tamponger, menskoppar, fingar och banener som helst upp i slidan men ...

Av mens - 8 juni 2015 00:20


Är det bara jag eller är det fler som har en så otroligt oregelbunden mens? Jag kom och tänka på det nu när jag skulle räkna ut nästa gång jag får min mena. Alltså nu har jag haft mens i över 10 år så nog antar man att min mens borde vara lite regelb...

Av mens - 7 juni 2015 21:15


Vad gör man med snöret? Svar: Snöret som sitter längst ner på tampongen är till för att tra ut tampongen då den är full. Innan du för in tampongen så kan du göra det till en vana att alltid rycka lite på snöret för att se till så det sitter stenhår...

Av mens - 7 juni 2015 16:15


Personligen så tycker jag att dehär med tampongen är jättesmart och verkligen något som gör det lättare att ha mens. Tillskillnad från bindor så känner man inte hur mensblodet bara drobbar från underlivet vilket ibland kan kännas lite obehagligt och ...

Presentation


Hej! Denna blogg är till för alla ni tonårstjejer som har en massa funderingar kring just mens. Därför finns jag här och besvarar allt jag kan. Maila om andra frågor kan du också göra.
mens.blogg@hotmail.com
Kram!

Fråga mig

654 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill ni läsa mer om här i bloggen?
 Frågor & svar
 Bindor
 Tamponger
 P-piller
 Menskopp
 Puberteten

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards